Neco do břucha

12. října 2009 v 18:08 |  Valašské vaření
Valašský kontrabáš - 4 porce, příprava 35 minut.1kg brambor,500 g pohanky,300 - 400 g uzeného bůčku,1 lžička majoránky,3 stroužky česneku,1 cibule,2- 3 lžice sádla nebo oleje,200g tvrdého sýra, sůl a pepř. Nejprve uvaříme pohanku. V druhém hrnci uvaříme oloupané a na kostky nakrájené brambory. Mezitím nakrájíme cibuli a bůček na kostičky, česnek nasekáme na plátky.
V panvi rozehřejeme tuk aosmažíme na něm cibuli i česnek ( asi 3 -4 minuty ).Přidáme bůček a prohříváme. Pak vsypeme uvařenou pohanku a dochutíme solí,pepřem a majoránkou. Na závěr přidáme brambory a směs promícháme.Směs potom vložíme do zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a v předehřáté troubě zapékáme přibližně 5 minut.
Podáváme s kysaným zelím.



Valašská kyselica
2 hrnky kysaného zelí, 1 hrnek zelnice,2 dobré klobásy, kousek uzeného bůčku, 4 větší zemáky,
5 kuliček celého pepře, bobkový list a nové koření.Oškrábané a na kostky nakráté zemáky dáme vařit spolu s uzeným a klobásama.Klobásky pokrájíme na kolečka, uzené na kostečky.Přidáme celý pepř, bobkový list,nové koření. Necháme to povařit asi tak 1 slabů hodinu. Mezi tím si nachystáme pravů hustů zakysanů smetanu.Když je všechno v hrncu mjekučké, tož tam přidáme zelé a zelnicu.Naposleda tam přidáme zakysanů smetanu a chvilenku povaříme. Kyselicu nesolíme lebo všecko dobré co tam ide je už dost slané.


Valašský Guláš
60 dkg předního hovězího masa, sůl, mletý pepř, 5 lžic oleje, 2 cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, několik kuliček pepře, 2 kuličky nového koření, kmín, 1/2 bobkového listu, majoránka, 4 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 7 dcl vývaru, 8 dkg slaniny, 20 dkg kysaného zelí, 12 dkg žampiónů.

Postup:
Hovězí maso nakrájené na kostky osolíme, opepříme, na oleji osmažíme dozlatova drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso, osmažíme je, doplníme lžičkou mleté sladké papriky, celým pepřem, novým kořením, přidáme kmín, bobkový list, utřený česnek a vše vydusíme do tuku. Potom zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vývarem a dusíme. Ke konci dušení přidáme majoránku a šťávu dochutíme. Kysané zelí a na kousky nakrájené žampióny podusíme na slanině a vložíme do hotového guláše. Podáváme s houskou.




Valašská bramboračka se špekem a valašskou klobásou

200g Valašský špek
200g Valašská klobása
400g brambory
100g sýr Eidam nebo Ementál
750ml vývar
500ml mléko
1 lžíce oleje
1 lžíce hladké mouky
1 velká cibule, 2 malé řapíkaté celery
2 střední mrkve, chilli papričky
sůl, ml. pepř, vegeta, čerstvá pažitka

Příprava

Na oleji osmahneme na kostičky nakrájený Valašský špek, přidáme nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájenou Valašskou klobásu. Vše opečeme, zaprášíme moukou a po krátkém osmahnutí zalijeme vývarem. Za stálého míchání přivedeme k varu, vložíme na kostičky nakrájené brambory, mrkev a celer. Přidáme celou nebo mletou chilli papričku, přilijeme mléko a provaříme. Do hotové polévky vložíme nastrouhaný sýr a nakrájenou pažitku. Jako přílohu podáváme chléb nebo křupavé rohlíčky.


Jablkové knedlíčky tetičky Labajky

160 g hrubé mouky
500 g jablek
kůra z ½ citronu
2 špetky skořice
1 vejce
případně strouhanku na zahuštění
hladká mouka na obalení

na podávání − přepuštěné máslo a moučkový cukr nebo opražená strouhanka
Do mísy nasypeme mouku, na hrubém struhadle nastrouháme jablka, na jemném citronovou kůru, přidáme 2 špetky skořice, zamícháme a necháme 2 hodiny nabobtnat.

Poté přimícháme 1 vejce a vypracujeme hmotu, ze které tvarujeme kuličky ve velikosti vlašského ořechu. (Pokud jsou jablka šťavnatější, můžeme dohustit ještě strouhankou).

Kuličky obalíme v hladké mouce a vaříme je 5 minut. Scedíme je, podáváme s přepuštěným máslem a sypeme cukrem nebo opraženou strouhankou.

Falešný Hruščák
Těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek (1/4 litru) mléka, 6 dkg droždí (1 a 1/2 kostky), 2 dcl oleje, 3 žloutky, 1 kávová lžička soli, cukr do kvásku, 2 vanilkové cukry
Náplň: 1/2kg hrušek, 10dkg cukru, 10dkg povidel, mletý badyán, skořice a hřebíček, šťáva z 1/2 citrónu, 5cl rumu
Posypka(drobenka): 15dkg polohrubé mouky, 10dkg másla, 10dkg mletého cukru, 1 vanilkový cukr
Na poletí: 1/2 másla a 5cl rumu

Hrušky oloupeme, rozpůlíme, vybereme jádřince, na hrubém struhadle nastrouháme, vložíme na pánev, přidáme šťávu z citrónu a za občasného podlévání vodou hrušky dusíme. Ke konci přidáme povidla, koření (já jsem neměl mletý hřebíček, takže jsem celý vložil od počátku dušení), chvíli necháme probublat, odstavíme a po vychladnutí vmícháme rum.
Těsto můžeme zadělat jakmile dáme hrušky dusit.
Máslo na poletí koláče přeškvaříme do voňavorůžova a po vychladnutí vmícháme rum.
Vykynuté těsto roztáhneme na plech vyložený pečícím papírem, rozetřeme hruškovou směs a přidáme posypku.
Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut a po vychladnutí polejeme přeškvařeným máslem.


Valašská grilovaná klobáska
Potřebujeme:
Suroviny: 400g Valašské klobásy, lžička mleté papriky, špetka kari, olej, sýr gouda, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce kečupu, 8 plátků slaniny
Jak na to:
Valašské klobásy podélně nařízneme a potřeme směsí u oleje, papriky a kari koření. Nakrájené plátky sýru zasuneme do zářezu v klobáse. Smícháme hořčici s kečupem a po-třeme klobásy, které jsme již obalili dvěma plátky slaniny. Na roštu opékáme ze všech stran asi deset minut.

Příloha:
pečivo nebo grilovany brambor


Frenštátské škračky:
SUROVINY:
  • 0,5 kg kuřecích jater
  • 8 brambor
  • hladká mouka
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • majoránka
  • pepř
  • 4 vejce
  • olej
  • kmín

Brambory oloupeme a nastrouháme, k nim přidáme vejce, mouku, sůl, pepř, kmín, majoránku a prolisovaný česnek a pořádně zamícháme. Ze směsi vytvoříme placky, které smažíme na oleji. Játra nasekáme na malé kousíčky a osmažíme na oleji, trošku posolíme, přidáme vejce - dle chuti, zamícháme a chvilku podusíme. Při podávání dáváme játra na placky a ozdobíme zelenou petrželkou a na proužky nakrájenou cibulí.
Zbojnický steak:

400g Valašská klobása
400g vepřová kotleta
100g olej
100g ostrý kečup
150g žampióny
1 větší červená paprika
1 větší cibule
česnek
sterilovaná kukuřice ve slaném nálevu
sůl, mletý pepř, vegeta

Plátek z vepřové kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na části oleje společně s rozpůlenou a částečně nakrájenou Valašskou klobásou. Na zbytku oleje osmahneme nakrájenou cibuli s plátky česneku a žampiónů, přidáme ostrý kečup, sůl, pepř, vegetu a prohřejeme. Vložíme nakrájenou papriku, kukuřici bez nálevu a opečené plátky masa. Vše krátce podusíme. Na talíři zdobíme opečenou Valašskou klobásou. Podáváme s vařenými brambory nebo hranolky.

Portášovo Tajemství


  • 800 g vepřové pečeně
  • 200 g uzeného masa
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • 1 paprika
  • 2 dcl vývaru z kostky
  • 150 nastrouhaného eidamu
  • 400 g uvařených brambor
  • olej
  • petrželka
  • sůl
  • pepř
Plátky vepřového masa naklepeme, opepříme, osolíme a opečeme na oleji. Vyndáme, vložíme do zapékací misky. Na zbylém oleji zpěníme nakrájenou cibuli, na ní podusíme na kostky nakrájené uzené maso, nakrájená rajčata, papriku a petrželku. Pak podlijeme vývarem a ještě chvíli povaříme. Směsí přelijeme vepřové maso v zapékací misce, na to dáme plátky vařených brambor, posypeme sýrem a upečeme v předem vyhřáté troubě.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama