Valašské dobroty

5. února 2011 v 19:15 |  Valašské vaření
       Klobásová máčka

 Z tuku a mouky připravíme světlou zásmažku, osolíme,zalijeme ji vodou,přidáme kmín,pepř a nakonec smetanu.Hotová máčka se nalije na uvařené zemáky a navrch se dá uškvařená klobása.


     Klobásky 

 Do velké nádoby nakrájíme asi 3 a 1/2 kg libového vepřového masa, přidáme 1a1/2 kg bůčku drobně nakrájeného nebo pomletého zároveň s 1/2kg hovězího masa z krku.Přisipeme koření- 10dkg soli,trochu cukru,1 dkg mletého pepře, trochu podrceného kmínu, majoránky a 15 dkg třeného česneku.Všechno dobře promícháme a opatrně přiléváme vodu, dokud maso (pije).Dobře propracujeme a pak plníme do tenkých vepřových střev.Druhý den pomalu udíme.

     Srnčí kýta v omáčce na divoko

  Srnčí kýtu očistíme a vykostíme.Potřeme na polo utlučeným jalovcem a solí.Dáme do kamenné nádoby,přikryjeme prkénkem,zatížíme a necháme několik dní uležet.Každé dva dny však musíme maso obracet.Před další úpravou očistíme od jalovce,otřeme,okrájíme blány.Maso trochu přisolíme a prošpikujeme slaninou.Na pekáči rozpustíme kus másla a slaniny, přidáme na kolečka nakrátou mrkev,petržel a celer,cibuli,trochu citronové kůry,bobkový list, pepř,nové koření a vše necháme zpěnit.Pak ktomu vložíme maso,Podléváme polévkou z kostí.,pomalu dusíme na plotně,až maso změkne dáme ho do trouby zrůžověti.Omáčku zalijeme buď kyselou smetanou s troškou zakvedlané mouky,nebo červeným vínem s moukou.Pak přidáme trochu citronové šťávy,necháme provařit a procedíme.

    
      Zelnicová máčka s klobásů

   Zelnicu- vodu z kysaného zelí, zředíme vodou, přidáme bobkový list,nové koření, sůl a pepř.Chvíli vaříme a vložíme tolik klobásek,kolik bude strávníků.Když jsou měkké,vytáhneme je a zelnici přecedíme.Připravíme světlou zásmažku z tuku a mouky,dáme ji do zelnice,znovu chvíli vaříme a nakonec zjemníme smetanou.Na talíře rozdělíme klobásky,vařené zemáky a nalijeme máčku.Výborná je také s chlebem.


     Trnčená máčka s koláčkama

   Ve vodě rozvaříme povidla s trochou cukru.Připravíme zátřepku z mléka a hladké mouky,nalijeme do povidel a znovu krátce povaříme.Do hotové máčky přidáme kousek čerstvého másla nebo trochu husté sladké smetany a pro dospělé můžeme kápnout trochu rumu.Máčku nalijeme na chlupaté koláčky,které jsme připravili z 1 kg syrových,očištěných a nastrouhaných zemáků,30 dkg hrubé mouky,vajíčka a soli.Zemáky musíme přecedit a dobře vymačkat.Pak přidáme vajíčko,mouku a sůl.Z těsta děláme malé knedlíčky,které vaříme v osolené vodě. 
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karluvmost Karluvmost | 6. února 2011 v 21:27 | Reagovat

supr blog!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama