Červen 2013

Valašský štípaný šindel

2. června 2013 v 10:05 Tradice na Valašsku
Valašský šindel se od ostatních liší tím , že má na širší straně perodrážku , do které se vkládá slabší strana sousedního šindele. Po obsazení sudet v horských oblastech naší vlasti výroba šindele zaniká. Jen na Valašsku výroba neustala a dochovala se do dnešních dnů. Proto se na Valašsku nachází nejvíce šindelářů , kteří se jeho výrobou živí. Ještě v nedávné minulosti si každý domkař i hospodář dokázal sám šindel vyrobit a svou střechu opravit. Šindel se vyrábí z kvalitního dřeva , například jedlového.


Jáhlová kaša zapečená s trnkami

2. června 2013 v 8:53 Valašské vaření
Suroviny : 20 dk jáhel , 1,5 l mléka , 5 dk másla , 0,25 l mléka , 2 vejce . sušené švestky nebo kopotované , cukr a sůl .

Postup : Jáhly přebereme a spaříme vařící vodou . Scedíme a nasypeme do vařícího osoleného mléka , za občasného
míchání vaříme asi půl hodiny . Polovinu kaše rozprostřeme do vymazaného pekáčku kerou pokryjeme
švestkami.Pak dáme druhou vrstvu kaše , kterou zalijeme rozmíchanými vejci v 0,25 l mléka a asi půl hodiny
zapékáme .





Haferová lata

2. června 2013 v 8:16 Valašské vaření
Suroviny : 1 litr čerstvě natrhaných hafér ( borůvek ) , 300 g polohrubé mouky , 60 g cukru , 60 g vepřového sádla , 2 vejce , 2 dl mléka , 1 prášek do pečiva , špetka soli , perník na strouhání a práškový cukr na posypání .


Postup : Žloutky s cukrem a sádlem utřeme do pěny . Přidáme mouku , prášek do pečiva a sůl . Těsto dobře vymícháváme a postupně přiléváme mléko . Pak do těsta přidáme sních z bílků. Na vymazaný a strouhankou vysypaný plech roztáhneme těsto , po celé ploše . Celou plochu hustě posypeme haferami , nastrouháme perník a posypeme cukrem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 min .