Září 2014

Metyja

28. září 2014 v 17:02 | ja |  Valašské vaření

Metyja

Starý recept , dnes i skoro zapomenutý , Valaši si ho připravovali jako kaši s povidly posypané mákem.
Valašsko býval chudý kraj a proto si zdostupných surovin dokázali uvařit i takovou dobrotu.

Suroviny

1,5 kg zemňákú , 250 g hladké múky , 125 g mletého máku , 150 g trnkových povidel ,200 ml teplého mléka , 200 g másla
može byť aj sádlo , 150 g múčkového cukru , špetka soli .

Do osolené vody dáme vařit oškrábané a pokrájané zemňáky. Vaříme do změknutí pak jich scedíme a rozmačkáme na kaši, do které přidáme trochu másla a trochu teplého mléka.Kašu nešleháme opravdu jen rozmačkať. S této kaše na taléřku utvoříme placku 2 až 3 cm hrubú. Poté ji pomažeme povidly a posypeme mletým mákem. To vše posypeme mletým cukrem
(moučka), vydatně polejeme rozpuštěným máslem. Aby všem šmakovala tak metyju podáváme teplou.