Podplameniky

31. července 2018 v 19:45 |  Valašské vaření
Valašské podplameníky

suroviny : 3 větší brambory, 400 g hladké mouky, 20 g droždí, mléko, sádlo, cukr, sůl.
na potření na sladko : Zakysaná smetana, povidla, marmeláda a mák.
na slano : nasekaný mladý kopr, brynza, zakysaná smetana

Postup : Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladit. Pak je nastrouháme na jemno, smícháme s moukou, vlijeme kvásek, ( vlažné mléko, droždí, a cukr necháme chvíli odstát než nám vzejde kvásek ), všechno promícháme a utvoříme pružné a vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Poté na pomoučněném válu utvoříme malé bochníčky, které vyválime na velikost talíře. Takto vytvořené placky vkládáme do rozpáleného sádla a smažíme z obou stran do růžova. Sladkou variantu potřeme povidly posypeme mákem a do prostřed dáme kopeček smetany.
Přeložíme na polovinu a podáváme. Slanou variantu posypeme brynzou, pokapeme smetanou, posypeme nasekaným mladým koprem přeložíme a pak baštíme. Místo kopru se může osmažit na cibulce na kostičky nakrájena slanina nebo pikantní klobáska.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama